בינה מלאכותיתחדשנות בחינוךלמידת פרויקטיםמרכז אומנויותפדגוגיה

מפרשי חלום – קבוצת תלמידי אמנות ביצירה מרגשת הכוללת בינה אנושית, מלאכותית ומציאות רבודה!

מאת: רפאלה בלס
ממש לפני חופשת הפסח, סיימו תלמידי כיתה ט’  לאמנות בהובלת מורתם טניה ברשקוב, פרויקט אמנותי מרתק, ששילב מכחולים וצבע אמיתיים לגמרי, לצד מחוללי וידאו שלקחו את היצירה לקצה, ואת התוצאה המשולבת, הטביעו במרחב הפיזי באמצעות…… AR ! –   טכניקה של מציאות רבודה, השותלת רובד נוסף במה שרואות עינינו – באמצעות אפליקציה בטלפון הנייד.
מסקרן? מאד
מורכב? כן, אבל צעד אחר צעד
מספק ומתגמל? – רק ראו את ההבעות על פניהם….

וכך זה עבד. במהלך מספר מפגשים, נחשפו התלמידים למחוללי תמונה, ויצרו תמונות על פי פרומפטים, בסגנון סוריאליסטי שאותו למדו באותה עת בשיעורי אמנות.
בהמשך, לאחר שהתיידדו עם הבינה דרך שער מחוללי התמונה והתנסו הלוך ושוב באמנות הפרומפט, קיבלו משימה סוריאליסטית משולבת. ראשית התבקשו לדמיין ספינת מפרשים מהחלומות. ההנחיה היתה ליצור ספינה שפועלת במרחב סוריאליסטי, הזר לטבעה הרגיל. כהשראה, נחשפו התלמידים לסגנונות הציור של דאלי, מגריט ועוד, אשר גירו את דימיונם. בהמשך הכינו ציור אמיתי, באמצעות צבעים, דפים ומכחולים, וניסו לשקף את הרעיון שעלה בדימיונם. חלק הפכו את הספינה לבעל חיים כלשהו, חלק מיקמו אותה בכלל בשמים בהשראת הסרט “אבק כוכבים”, וחלק גילו הומור הכינו בכלל ספינת….סושי! כמה תלמידים השתמשו בצבעוניות עזה וחלק רשמו בעיפרון בלבד, כל אחד וקולו הייחודי.

לאחר שהתייבשו הציורים, צילמו אותם התלמידים, והעלו אותם למחולל וידאו. גם בשלב הזה התבצע ניסוי ותהייה, ניסוי וטעיה, כאשר חלק מהתוצאות היו רחוקות מרצונם, וחלק לקח אלמנטים מהציור והקצין אותם לכיוונים לא צפויים. גם כאן למדו התלמידים להשתמש בפרומפט ולהגדיר תנועת מצלמה רצויה. הרבה עבודה בשביל סה”כ…………4 שניות!
אבל 4 שניות מרגשות.

לאחר שקיבלו את הסרטון לשביעות רצונם, הוסיפו לו מוזיקה בפלטפורמה אחרת והעלו את התוצאה לפלדלט שריכז את שני חומרי הגלם – צילום הציור, וקטע הוידאו המונפש באמצעות מחולל.
כעת הבשילו התנאים לחבר את שניהם גם יחד ולהטביע את חותמם על המציאות!
לאחר תהליך קצר של שילוב השניים בפלטפורמה של מציאות רבודה, AR, הקימו התלמידים תערוכה שלמה על גבי קיר נייד כפול לטובת כל הציבור הפועל ומבקר בבית הספר. עוד נציין שטכניקה זו משמשת גם אמנים ידועי שם בגלריות שלהם, כמו למשל אמנית הוידאו-ארט הבינלאומית ORLAN אשר הגיעה לארץ בשנת 2022 והציגה יצירות מציאות רבודה בגלריה שלוש.
והנה תמונות מתהליך העבודה!
תודה לרפאלה, מומחית  AI- AR, שחשפה את התלמידים ליכולות הבינה המלאכותית באמנות, תמונה ותנועה ותכללה את המיזם במציאות רבודה.

פרויקט זה מודגם כפרקטיקה נבחרת לשילוב בינה מלאכותית, באתר משרד החינוך!

לאלבום תמונות מתהליך העבודה, לחצו כאן!

 

Made with Padlet