חדשנות בחינוךלמידת פרויקטים

מי מכיר את הקול שבקיר?……. בואו לשמוע על מיזם הגרפיטי של כיתות ט’

מאת: רפאלה בלס

התרצו לדעת כיצד מיומנויות לשוניות מאפשרות להביע את קולנו בתחום הזכויות האזרחיות תוך שימוש בחופש מחאה אמנותי?
הקול שבקיר – פרויקט שנתי רב-תחומי בכיתה ט’, שמשלב בין מקצוע הלשון למקצוע האזרחות (אקטיביזם חברתי) ובתוך כך מטפח את תחושת המסוגלות של התלמידים לעצב את העתיד ולהשפיע עליו באמצעות המרחב הציבורי!
הפרויקט, בהובלת תומר קרודו – מורה ללשון ומחנך, ענת בן יהודה – מורה לאזרחות, עופר לוי – מורה ללשון ומדריך טיולים – מאפשר לתלמידים לנוע בין דיסיפלינות שונות ומקנה מגוון מיומנויות – החל באוריינות לשונית – כיצד חוקרים נושאים, כיצד מאתרים מקורות מידע, כיצד לומדים למזג מקורות מידע לכדי מסמך קוהרנטי, עבור דרך אזרחות טובה ואקטיביזם חברתי הנוגע לעולמם של בני הנוער – כמו עיסוק בנושאי שוויון זכויות, כלכלה, תחבורה ציבורית, סביבה נקיה ומטופחת, ועתיד להסתיים בביטוי אמנותי לקולם האישי, תוך יצירת גרפיטי מחאה מסביב לבית הספר.

המיזם החל בהתבוננות מגג בית הספר על המרחב העירוני הקרוב, ובעקבותיה מיפוי קונפליקטים והצפת בעיות שיש לטפל בהם במרחב העירוני כמו – הדרך לבית הספר, תאורה, תחבורה ציבורית לקויה, היעדר פחי זבל, ניקיון ואסתטיקה, היעדר תחושת מוגנת וביטחון בלילה וגם ביום, ועוד. התלמידים התעכבו גם על מבנים בולטים שנצפים בקלות מהגג, כמו – כנסיות, מסגדים, בתי כנסת, בתי באר עתיקים ועוד – והבנת מקומם במרקם העירוני, הצפוף והלחוץ.
בשלב הבא, למדו התלמידים בכיתה על מקורות הגרפיטי וקיבלו השראה מיצירות מפורסמות בארץ ובעולם, ואחרי כן יצאו לסיור שטח בדרום תל אביב.

במהלך הסיור נחשפו התלמידים למגוון ציורי גרפיטי בדגש מחאה אורבנית בשכונת פלורנטין הסמוכה, קיבלו מפגש היכרות עם הקהילה האתיופית, קהילה שמחאה חברתית על שוויון זכויות, היא חלק בלתי נפרד מסדר יומה. התלמידים הופתעו לראות פה ושם דפים שנתלו על הקיר, ובהם דיירי השכונה מבקשים מהציבור לחדול לצייר גרפיטי על הקירות, כי נמאס להם מקבוצות תיירים. כן, המציאות מורכבת!
את הסיור חתמו בריסוס גרפיטי מקורי משל עצמם על גבי קיר ייעודי לאמנים צעירים (ברשות מראש), וכעת הם עסוקים בתכנון מחאה חברתית, שתבוא לידי ביטוי בגרפיטי מסביב לגדר בית הספר.

תמונות מהסיור

ציור דוד – עוסק בביקורת על החברה ותרבות הצריכה באמצעות שימוש בסמל האיקוני של פסל דוד

מועדון ה- 27  – מוזיקאים גאונים שחייהם הסתיימו בגיל 27, וביניהם  ג’ימי הנדריקס, איימי ויינהאוס, ג’ים מוריסון, קורט קוביין, ג’ניס ג’ופלין ועוד. דמותו של האמן שעדיין חי בצורה מטושטשת, כאות ניצחון על התקופות האפלות שעבר בהתמכרות לסמים.

לתמונות נוספות, לחצו כאן
סקרנים לראות מה יציירו התלמידים על גדר בית הספר? נגלה בהמשך!
הישארו עמנו

תגובות התלמידים על הסיור