פדגוגיה

מלחמה באירופה – בפתח סדר היום בהייטק ואמנויות ע”ש פרס

“בימים אלה אנו עדים לעימות צבאי בין רוסיה לאוקראינה. אנו מבקשים מהמורים שמלמדים בכיתות דוברי רוסית, שיקדישו היום זמן לנושא ויעבירו את המסר כי הדעות השונות לגיטימיות, אולם אנו מבקשים לשמור על שיח מכבד ולוודא שהעימות לא יגלוש לבית הספר. בתודה על שיתוף הפעולה ובתקווה לימים שקטים יותר. הנהלת בית הספר”. הודעה זו קידמה את פניהם של המורים ביום חמישי האחרון, עם הפלישה הפראית לאוקראינה. תלמידים רבים בתיכון, הם בנים ובנות למשפחות מיוצאי חבר העמים, חלקם נולדו שם, ומחוזות ילדותם הם ערבות רוסיה ואוקראינה. חלקם תלמידים שעלו ארצה ממש בשנים האחרונות, וכך קרה שהמצב הפוליטי והצבאי בין אוקראינה לרוסיה הפך לשיחת היום במסדרונות, בכיתות, וברשתות החברתיות שבהם יש דוברי רוסית. באופן טבעי, קיים עימות בין יוצאי המדינות השונות, בנוגע לצדקת עמדתה של רוסיה מצד אחד, ועמדתה של אוקראינה.

תלמידת יא, עולה מרוסיה – אינה תומכת במהלך האגרסיבי של רוסיה וחשה כעס גדול על פוטין, אשר מוביל את בני עמו למלחמה מיותרת. יחד עם זאת היא הסבירה, שחלק גדול מהציבור ברוסיה, משוכנע שצעדי השלטון מוצדקים ונועדו להגן על ביטחונה של רוסיה מול בריתת נאטו, ושאוקראינה אינה בת קיום עצמאי כמדינה ריבונית, ומאז ומתמיד היתה חלק מהממלכה הרוסית.

תלמיד כיתה יא עולה חדש, מלבוב באוקראינה, סיפר שהוא בקשר טלפוני עם חברי ילדותו, ששומעים קולות פיצוצים ומאד מאד חרדים, בהיעדר מרחבים מוגנים, ממ:דים ומקלטים כמו כאן בארץ, והם מאד מאד מודאגים בנוגע לגורלם.

גם בחדר המורים מתקיים שיח ער. אולגה, מורה להיסטוריה לעולים:
“מה שקורה, הפלישה הרוסית, זה ממש נורא. פוטין עושה בדיוק מה שהיטלר עשה, והרבה אנשים ברוסיה מבינים את זה, אך לא יכולים לעשות כלום, היות שאין שם בכלל מנגנון להחלפת השלטון או להבעת מחאה, שלא לדבר על הפגנה. רבים מהעולים שהגיעו עכשיו מרוסיה, הגיעו בגלל המצב הפוליטי, הבינו שאינם יכולים להישאר שם, וילדים שנמצאים כעת בכיתות העולים – הם מרוסיה, ודואגים מאד לחבריהם שנשארו מאחור. התלמידים העולים עושים כל הזמן את ההשוואה בין מה השלטון ברוסיה לבין הדמוקרטיה ומנגנון החלפת השלטון בישראל, ומתעניינים מאד במקצוע אזרחות – שבשבילם הוא דבר חדש לחלוטין.

זאת ועוד, אני גם פעילה ברשתות חברתיות, ויודעת שברוסיה – הציבור שמבין את המצב, נמצא בהלם ולא יודע מה לעשות.
באוקרא נה מוכנים להילחם, אנשים כותבים שזוהי מדינתם הריבונית, ומה שעשה פוטין מזכיר את מלחמת העולםהשנייה, כולל מלחמת התעמולה על התודעה”
בנוגע למניעים של תושבי לוגנסק ודונייצק, אותם אוקראינים שמשתפים פעולה עם רוסיה –  מדובר באוכלוסיה ממוצא רוסי אשר נלחמים באוקראינה בשנים האחרונות, ועכשיו הכריזו על עצמאות.  “ממש כמו סיפור גרמניה וחבל הסודטים בצ’כיה בשנת 1938”, היא מסכמת,
והתלמידים כותבים לה שזה בדיוק מה שהם למדו בשיעור היסטוריה…
כמה טוב שיש לנו כבר מדינה!