למידה מרחוקפדגוגיהתלמידים כותבים

רוצים להשיג מטרה אישית או קבוצתית? נסו את שיטת החוזקות!

מאת: גבריאלה גולן, ח1

למידה על פי חוזקות עוזרת לשפר את תהליך הלמידה
מכירים את ההרגשה המאכזבת הזאת, שהמורה מסבירה את החומר לפחות פעמיים ואתם עדיין לא מבינים ומתביישים לשאול?
תלמידי תיכון להייטק ולאומנויות ע”ש שמעון פרס הגיעו למסקנה חשובה שיכולה לשנות את דרך למידתם ואף לעזור להתקדמות בחומר.
בחודשים האחרונים, עסקו תלמידי כיתה ח’1 מתיכון להייטק ולאומנויות ע”ש שמעון פרס בפרויקט מיוחד. “כוכבים על פני האדמה זהו שמו של הפרויקט וגם שמו של סרט ידוע בכל רחבי העולם, על ילד דיסלקטי, שהצליח ללמוד מקצועות שונים דרך החוזקות שלו. במשימה, התבקשו כל תלמידי הכיתה ליצור מערך שיעור שבו הסבירו חומר מסובך שלא הבינו, באמצעות חוזקותיהם. זאת, על מנת ללמוד על דרכים שונות לפתרון בעיות שונות בין אם הן קבוצתיות או אישיות.

חוזקה: מחוון עוצמה או מאפיין אישי?
ראשית, תלמידי הכיתה לא הבינו במה מדובר, על כן התחילו בחקירה לא ממושכת אחר פירוש המושג “חוזקה”. חוזקה היא מאפיין אישיות שמזוהה כאשר נהנים ממעשה כלשהו ושמחים לעשות אותו לאורך זמן. כמו כן, דברים שאנו טובים בהם או במילים אחרות – שבאים לנו בקלות. החוזקות לא מופיעות ישירות, לכן לא לדעת מהן החוזקות האישיות, הוא מצב טבעי. דוגמאות לחוזקות: יכולת הקשבה, אינטליגנציה רגשית, אמפתיה, אפייה, יצירת דברי אומנות ועוד.

טיפ*
חוזקות יכולות להופיע באירועים שונים ובחוויות שונות בחיים. לזיהוי חוזקות אישיות, מומלץ לנסות דברים חדשים ולבקר במקומות שונים. לצורך העניין, תוכלו לבקר בכפר שבו סורגים סריגים. שם תוכלו למצוא את החוזקה והאהבה שלכם לסריגה.
חוזקה יכולה לבוא לידי ביטוי באירועים יותר משמעותיים, שבהם תבואו לעזרה ותבינו שזאת החוזקה שלכם. למשל, כאשר בן משפחה של אחד החברים נפטר והוא זקוק להקשבה, לתמיכה ולאמפתיה שלכם בנושא. חלקכם תרגישו שאתם טובים בכך ותוכלו לעזור לעוד הרבה אנשים צורכים תמיכה והקשבה.

תלמידי חטיבת ביניים או מומחים לשיטת חוזקות?
התלמידים החלו את המערך וענו על שאלות כמו מהו המקצוע שבו הם מתקשים, מהי חוזקה שבעזרתה הם רוצים להשתפר בחומר ומהו נושא הלימוד שאיתו הם מתמודדים. במשך שבועיים, חקרו, עבדו וכתבו שיעורים בנושא החוזקות.
לפניכם כמה מהשיעורים המקורים ביותר שנוצרו בידי התלמידים:


ללמוד מתמטיקה ואנגלית באמצעות…. אפייה!

“בעיני שיטות שונות לפתרון מערכת משוואות הוא ידע חשוב שכל אחד חייב לדעת. אני מתקשה להבין את שיטת המתקדמים השווים, לכן השיעור החלטתי להכין שיעור מתמטיקה (בנושא מקדמים שווים) בעזרת אפייה. אפייה היא התשוקה שלי. התחלתי לאפות לא מזמן והעניין זכה בתשומת ליבי. כל הכיתה תצטרך לבצע תרגילים בנושא מערכת משוואות על ידי השיטה של מקדמים שווים, כדי לפענח את כמות המצרכים הנדרשת להכנת הקינוח. המורה ישלח את המצרכים מראש לקבוצת ההורים של הכיתה ושם ישוחחו אם המתכון מתאים או לא. אם כן, המורה וההורים לא יגלו את שם הקינוח לילדים וכך ישמרו על הסוד עד לתוצאה הסופית, כך ישיגו את הקשב ותשומת הלב של הילדים עד סוף השיעור…” (גבריאלה גולן)
” אני מזהה קושי באוצר המילים שלי באנגלית ולכן ברצוני לשפר את כך. אחת החוזקות הכי בולטות שלי, היא האפייה. נתחיל את השיעור עם “שמש” למילים הקשורות לאפייה באנגלית. את כל תהליך האפייה נקיים בשפה האנגלית, בתקווה שזה יעזור לנו להעשיר את אוצר המילים שלנו באנגלית” (יעל גבריאלה מזרחי)

ללמוד פיזיקה באמצעות ניתוח…..שריקות!
דוגמא נוספת היא מערך השיעור המקורי של טל שפירא, ליאור קוסייב ומקסים פונומרצ’וק. קבוצת התלמידים בחנה את פעולת השריקה, שזהו כישרון אך גם קושי נפוץ. הקבוצה הסבירה את הפיזיקה מאחורי הפעולה: “כדי להפיק צליל שריקה צרכים שני תנאים פיזיקליים:
1. אוויר הזורם במהירות ויוצר מערבולות.
2. בית תהודה אשר בו יהדהד האוויר, בצורה זו נוצר גל סינוס ובכך יכול השורק לשלוט בפרמטרים ספציפיים של תדר השריקה”.

המסקנות אינן מאכזבות
מסקנתם העולה של התלמידים, ששיטת החוזקות ללמידה ולפתרון בעיות היא אחת השיטות הטובות והאפקטיביות ביותר לתהליך הלמידה, בין שהיא אישית או אף קבוצתית משותפת. וכך כתבו התלמידים בשאלון המשוב :
“למדתי שניתן לשפר את הידע שלי באמצעות דברים שאני טובה בהם ואוהבת לעשותם. עכשיו אוכל להשתמש בשיטה ותמיד לעמוד בקצב עם כולם”.
“אני שמחה להכיר וללמוד על הדרך הזאת לפתרון בעיות רציניות וכמובן שאשתדל בעתיד להשתמש בה”.
“בזמן שחשבתי איזו בעיה אני אפתור, למדתי שאפשר לקשר כמעט כל נושא למתמטיקה ולהקל את תהליך הלמידה. בסוף העבודה הרגשתי שמח שהצלחתי לקשר שני מקצועות שונים”.

סיבה פשוטה
לאחר ראיון קצר עם תומר קרודו, מחנך כיתה ח’1 התגלה כי בחר בפרויקט מסיבה פשוטה. “אנו לא יכולים להיות טובים בהכל אבל אנו בהחלט יכולים ללמוד הכל” – ציטוט מדבריו. אם נבוא למקום שאנו פחות טובים בו ממקום של חולשה, הלמידה לא תתקיים ולא נוכל להבין את החומר. לדוגמא: אם ננסה לצאת מהחדר שבו אנו נמצאים דרך הקיר, נתקל בו. אך אם נפקח את עינינו ונשתמש בחוזקת הראייה, נצא מהדלת. המסקנה הנובעת היא, אם כל אחד ייגש למטרה דרך החוזקות שלו, בין אם הוא תלמיד חזק או חלש, הוא יוכל ללמוד ולהבין כל דבר. תומר מציין כי ללמוד סטטיסטיקה דרך כדורסל היא אחת השיטות הטובות ביותר ללמוד סטטיסטיקה.

ומה דעתי?
אני מסכימה בחום עם הנאמר. החוזקות באות לידי ביטוי במצבים שונים בחיים והן מאפשרות מגוון דרכי לימוד אישיות, או אף שיתופיות בקבוצה. חוזקות יכולות לעזור נפשית ומעבר לזה – לתרום מזה גם להעלאת המודעות העצמית. אני ממליצה מחוויה אישית, עבודה בקבוצות מגיעה לרמה גבוהה יותר, כאשר עובדים בה אנשים עם חוזקות שונות, אשר מניעים מגוון רעיונות ופתרונות לבעיות, מנקודות מבט שונות. את הפעילויות תוכלו לבצע בדרכים שונות, בנושאים שונים ותוכלו להשתמש במגוון של חוזקות אישיות להשגת מטרות חיוניות בחייכם. מודעות היא המפתח להצלחה, כך שלכל אחד ואחת יש את החוזקות שלו, והם מועילים בדרכם הייחודית.